Posted on: 7 Haziran 2020 Posted by: Meridyen Su Arıtma Comments: 0

Su arıtma tankı, su arıtma cihazlarında cihazı filtrasyon sistemlerinden geçirilen ve temizlenen suyun depolandığı haznedir. Bazı modellerde hem filtreleme sistemi, hem de hazne beraber entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Tank içerisinde depolanan su, motorlu (pompalı) ya da motorsuz (pompasız) çalışma prensibine sahip cihazlardan çıkış hattı ile su kullanıma sunulur. Evlerde, iş yerlerinde, şebeke suyuna bağlayarak suyun içerisindeki kimyasalları, bileşikleri, ağır metalleri, bakterileri mikroorganizmaları, tortu ve çökeltileri özel filtreleme sistemleri ile arındırarak kaliteli su elde etmeye yarayan su arıtma cihazları tasarlanırken, su haznesi olarak tanklar kullanılır. Su arıtma markaları farklı modellerde ve farklı malzemeden üretilen tanklara sahip su arıtma cihazları üreterek iş yerlerinde, evlerde, ofislerde rahatlıkla kullanılabilen cihazları insanların hizmetine sunmuştur. Su haznesi olarak kullanılan tanklar, malzeme cinsine göre farklı özelliklere sahiptir. İnsanlar, su arıtma cihazları alacakları zaman hangi tür tank alacakları konusunda tereddüt yaşayabilmektedir.

Su Arıtma Cihazlarında Kullanılan Basınçlı Tanklar

Basınçlı tanklar, malzeme olarak farklı özelliklere sahip malzemelerden üretilir. Bu tanklar içerisindeki dolgu malzemesinin özelliklerine göre işlev yapar ve farklı isimler alır. Tank içerisine konulan filtreleme sistemleri ile fitrenin özelliğine göre suyun arıtılmasında farklı kazanımlar elde edilir.

Su Arıtma Tankları İçerisinde Kullanılan Filtre Sistemleri

Su arıtma tanklarında suyun dezenfekte edilmesi, temizlenmesi, yabancı maddelerden arındırılması için suyu yumuşatıcı filtreler, nitrat filtresi, arsenik filtresi, çok katmanlı filtre, kum filtresi, aktif karbon filtresi, demir mangan filtresi gibi özel tasarım filtre sistemleri kullanılır.

  • Demir Mangan Filtresi: Su içerisindeki ağır metalleri arındırmak için katalizör görevi gören bu filtre sistemleri; su kimyasalı kullanmaya gerek kalmadan suyun içeriğindeki mangan ve demiri katı forma dönüştürerek filtre sistemlerinden arındırılmasına sağlar.
  • Aktif Karbon Filtresi: Bu filtrenin en temel özelliği, klor olarak bilinen maddenin arındırılmasını sağlayarak suyun kokusunu bozan ve insan sağlığı için zararlı kimyasalların arıtılmasında görev yapar.
  • Katmanlı Filtre: Bu filtre sistemleri 10 mikrona kadar suyu filtreleme özelliğine sahip olup; antrasit, kuvars, garnet gibi mineral katmanları ile birlikte suyun içerisindeki tortu ve çözeltilerin arındırılmasında kullanılır.
  • Kum Filtresi: Özel olarak tasarlanan kum filtre sistemleri; farklı boyutlarda kuvars kumundan oluşan katmanlar ile küçük boyutlardaki kum parçalarını bir arada toplayarak suyun temizlenmesini sağlar.
  • Nitrat Filtresi: Su arıtma tankı içerisine konulan özel reçineler ile suyun içeriğindeki nitrat maddesi arındırılır.
  • Arsenik Filtresi: Su arıtma tankı içerisine konulan suni reçineler ile suyun içeriğindeki arsenik oranının düşürülmesinde ve yok edilmesinde kullanılan filtre sistemleridir.

Su Arıtma Cihazlarında Tankların Özelliğine Göre Dikkat Edilecek Hususlar

Su arıtma cihazı tanklarında, en önemli nokta tank altı ve tank üstü dağıtım sisteminin ideal bir şekilde çalışması ve filtrelerden geçecek suyun debisinin uygun düzeyde olmasıdır. Suyun debisine uygun olarak tank çapının ideal boyutlarda olmasına dikkat edilmelidir. Suyun tank içerisinde kullanılan dolgu malzemesi içerisinden geçme hızının düşük olması gerekir.

Su Arıtma Cihazı
Su Arıtma Cihazı

Malzemesine Göre Basınçlı Tanklar

Tank seçiminde en önemli nokta kullanılan, malzemenin korozyon yani pas oluşumu olmayan malzeme olmasıdır. Su arıtma tanklarının malzeme çeşidi, suyun kalitesini etkilemez. Ancak tankın uzun yıllar sorun yaşanmadan kullanılabilmesi, bakım ve onarım işlemlerinin sık sık yapılmasını gerektirmeyen nitelikte kaliteli olması gerekir.

CTP Tankı

Bu tanklar cam elyaf takviyeli polyester esaslı tanklar olup; korozyon sorunu olmayan, suyun pH derecesine dayanıklı, metal tanklara kıyasla hafif, nakliye ve montajları kolay, dış hava şartlarından etkilenmeyen, cidar kalınlığı ince olan, 6 bar basınca dayanıklı tanklardır. 40 derece üzerindeki sıcaklıklar için önerilmez.

Galvanizli Karbon Çelik Tanklar

Bu tankların temel özelliği, suyun içerisindeki klor iyonuna karşı dayanıklı olup tankın dış tarafında pas olayı görülmez. Bu tankların dezavantajı ise pH derecesi 7’nin altında olan sular için uygun olmamasıdır. Bu pH derecesinin altındaki sular karşısında tankta korozyon olayı görülür.

Epoksi Kaplamalı Karbon Çelik Tanklar

Bu tankların içerisi sentetik malzeme ile kaplı olduğundan korozyon olayı görülmez. Paslanmaz çelik tanklar, suyun içerisindeki klor iyonlarına karşı zamanla pas olayı görülebilmektedir. Ancak epoksi kaplamalı karbon çelik tanklar, paslanmaz çelik tanklara kıyasla korozyon yönünden daha dayanıklıdırlar.

Paslanmaz Çelik Tanklar

En dayanıklı su arıtma tanklarından olan paslanmaz çelik tanklar, birçok kimyasaldan ve pH derecesinden etkilenmez, belli bir dereceye kadar paslanma olayı görülmez. Ancak suyun içerisinde litrede 130 miligram klor iyonu bulunuyorsa ve suyun sıcaklığı 30 derecenin üzerinde ise pas olayı oluşur.

Plastik Su Arıtma Tankı
Plastik Su Arıtma Tankı

Su Arıtma Cihazlarında Kullanılan Plastik Tanklar

Su arıtma cihazlarında kullanılan plastik tanklar ile metal tanklar karşılaştırıldığında aradaki en temel farkın, basınç dayanımlarına karşı mukavemetleridir. Metal tanklar, suyun basıncına dayanıklıdırlar. Ancak plastik su tankları belli bir basıncın üzerindeki sulara karşı patlama riski bulunur. Metal tanklar işlevsel olarak plastik tanklara kıyasla koku, bakteri gibi olumsuz sonuçları engelleyebilmektedir. Plastik tanklar üretilmesinde kullanılan malzemenin kaliteli olması durumunda kullanımında bir sıkıntı görünmez. Sadece yüksek basınca sahip sularda kullanılacağı zaman dikkat edilmelidir. Buradaki su basıncının oluşturacağı etkiyi azaltabilmek için imdat switchli vanalar kullanılarak ya da basınç düşürücü mekanizma kullanılarak bu risk ortadan kaldırabilmektedir.

Hangi Su Arıtma Tankı Seçilmelidir?

Evlerde kullanılan su arıtma cihazları için tank seçimi yapılırken, litre kapasitesine dikkat edilmelidir. Yani su haznesi olarak kullanılan tankın iç hacmi, suyun depolanması için önemlidir. Eğer günlük kullanım olarak su tüketiminiz az ise küçük boy su tankı olan arıtma cihazını tercih edebilirsiniz. Kalabalık ailelerde ise günlük su tüketimi daha fazla olacağından su depolama kapasitesi fazla tankların kullanıldığı arıtma cihazlarını almanız daha uygun olacaktır.

Su Arıtma Cihazı Tankının Çalışma Prensibi

Su arıtma cihazları içerisinde bulunan su arıtma cihazı filtresi yer alan tanklarda, öncelikle su filtreden geçirilerek depolanır. Depolanan su doğrudan musluğa verilmeden önce tekrar bir aşama olan tatlandırıcı görevi yapan filtreleme sisteminden geçirilerek su kullanıma hazır hale gelir.

Su Arıtma Cihazı Tankı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Evlerde, işyerlerinde, ofislerde kullanılan su arıtma cihazları, 15-20 gün kullanılmayacaksa tankın içerisindeki suyu boşaltınız. Çünkü bekleyen suda zamanla bakteri oluşumu görülebilir.
  • Alınacak tankın NSF (uluslararası sağlık kuruluşu) onaylı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Su arıtma cihazı tank basıncı, belli bir düzeyde olmalıdır ki yeterli seviyede suyu basarak musluktan akabilsin. Bunun için tank basıncı 6 bar olmasına dikkat edilmelidir.
  • Su arıtma cihazı fiyatları tank büyüklüğüne, cihazın markasına, kullanılan tankın malzemesine, cihazın teknik özelliklerine ve fonksiyonelliğine göre değişir. Bunun için su tankı alırken malzemenin özelliği göz önünde bulundurularak ve ihtiyaca göre su arıtma cihazı alınması önerilir.

Leave a Comment